Pelistä

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä -projektissa 30 eri ikäistä raumalaista tekivät kaupunkiinsa julkisen puiston vuosina 2018–2020.

Pelilautana toimi 1900 m2 rakentamaton tontti Rauman keskustassa. Se jaettiin 30 osaan ja palstat arvottiin pelaajien kesken. Jokaisesta pelaajasta tuli oman maatilkkunsa hallitsija.   

Prosessi alkoi pelaajien yksilöllisistä näkemyksistä ja muuntui vaihe vaiheelta yhteisöllisemmäksi.  
Ensimmäisen viiden pelisiirron kuluihin oli varattu jokaiselle 200 euroa, seuraavaan pelitapaamiseen mennessä käytettäväksi.

Pelaajat saivat halutessaan yhdistää maatilkkujaan, ideoitaan sekä pelirahaansa. Kuudetta ja viimeistä siirtoa varten koko ryhmälle oli varattu 14 000 euroa puiston viimeistelyyn.

Kalleinen ja Kochta-Kalleinen olivat toimineet pelinvetäjinä ohjaamatta kuitenkaan puiston sisältöä.

Säännöt

Taiteilijat

Raumalaisten yhdessä tekemä julkinen puisto

Millaisen puiston haluaisit kotikaupunkiisi, jos saisit yksin päättää? Kysymys esitettiin syksyllä 2018 kolmellekymmenelle 6–89-vuotiaalle raumalaiselle. Heidät oli valittu pelaajiksi kaksivuotiseen “peliin yhteisestä maaperästä”.

Keskustelupuisto on yhdessä toteutettu puisto. Sen muotoutumisprosessissa erilaiset visiot, ikäryhmät ja persoonallisuudet kävivät keskustelua toistensa kanssa. Keskustelu ulottui myös naapurustoon, alueen historiaan ja sen floraan ja faunaan.

Keskustelupuisto on Lönnströmin taidemuseon nykytaideprojekti, jonka on ideoinut taiteilijaduo Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Yhteistyökumppanina toimii Rauman kaupungin Wihertoimi. Puisto sijaitsee osoitteessa Kalliokatu 28-30, Rauma.
6 siirtoa
Pelaajat muuntavat pelialueen puistoksi kuusivaiheisessa prosessissa. Vaiheita kutsutaan pelisiirroiksi.
30 pelaajaa
Osallistujia kutsutaan pelaajiksi. He edustavat alueen tilastollista ikäjakaumaa.
200 euroa
Jokainen pelaaja saa aina 200 euroa kunkin pelisiirron kuluihin. Pelaajat voivat halutessaan tehdä yhteistyötä ja yhdistää pelirahojansa ja ideoitaan. Viimeiseen pelisiirtoon on varattu 14 000 euroa. Summa saadaan kuitenkin käyttöön vain, mikäli pelaajat pääsevät yhteisymmärrykseen sen käytöstä.
2 vuotta
Projekti alkaa vuonna 2018, jolloin pelaajat luovat yksilöllisiä puistovisioita. He neuvottelevat keskenään pelin aikana 2018– 2020. Nähtäväksi jää, muodostuuko pelaajien välille yhteistyötä.

Talven tullen

Silloin tällöin hippunen lunta, kukkaset nukkuu talviunta. Puiston työkalut varastoon viety, joulukuusi on tilalle tuotu. Joulupuuhun saat koristeen tuoda, kuka vaan voi iloa suoda.  ...

Myrskyn jälkeen…

Myrsky oli tulossa. Siitä tiedotettiin hyvin kattavasti ja ihan valtakunnallisesti. Aluksi olin hieman fatalistinen ja oletin, että kyllä myrsky kestetään. Jos puu ei kestä, se kaatukoon.. Kyll...

Yhteydenotto

Ota yhteyttä lomakkeen kautta!